LERNER/COOPER RESIDENCE

Alix Henry, AIA & David Henry, AIA   |   Henry Architects LLC

“Casa de Del Maguey” arose from the owner’s desire to convert the existing adobe residence to a private gallery for exhibiting their extensive collection of paintings, photographs, and contemporary sculpture. Additional program elements included a new Master Suite, open Kitchen/Dining, and private courtyards for entertaining outdoors. Overhead glazed doors in the Solarium and Kitchen/Dining areas allow the owner’s to display their collection of vintage automobiles within the home. Abundant natural light from large overhead skylights and storefront glazing offers ever changing displays of shadows and enables the home to become an active sculpture formed from the sun, clouds, and shadows from the mature Cottonwoods peaking in through the ridge skylight.

 
 

Features

Ranchos de Taos, NM

Completion Date: September 2020

1,575 sq. ft. renovation / 2,600 sq. ft. addition

Structure: adobe, vigas, aspen latillas (renovation), recycled polystyrene insulated concrete form, tube steel, wood trusses (addition)

Major Materials and Systems: Interior gypsum plaster, ductless minisplit HVAC and radiant floor, custom light fixtures, operable unit skylights, standing seam metal roofing, custom wood casework, stucco, aluminum windows, slate, brick pavers

Site Features: Rural 1.4 acre parcel, existing 100 year old adobe structure, Cottonwood Bosque, distant views of an irrigated agricultural valley with a network of historic acequias & modest vernacular structures

Sustainability Features: Reuse of existing structure, natural ventilation, direct gain passive solar heating, high recycled content materials, extensive use of natural daylight in all rooms